Waarom staat er zuur op ons menu? Zuur is vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar het land waar het enorm populaire gerecht ceviche, in zuur bereide vis, vandaan komt: Peru. Hier zijn limoenen de nationale trots en weten ze dus als geen ander wat je met zure smaken kan doen. Zuur is al eeuwenlang een belangrijke manier om eten langer houdbaar te maken. In Japan is zuur een lifestyle: in zuur gelegde groentes zijn een onderdeel van elke maaltijd. Maar wanneer is zuur gezond en wanneer wordt zuur te zuur?
Bron: KRO-NCRV
De 5 smaken van Joël
Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. Joël reist af naar Japan om deze hartige smaak te ontdekken en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend ...
De 5 smaken van Joël
Waarom staat er zuur op ons menu? Zuur is vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar het land waar het enorm populaire gerecht cevich ...
De 5 smaken van Joël
Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Dan ...
De 5 smaken van Joël
Bitter is een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar Suriname, waar de extreem bittere sopropo dagelijkse kost is. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit waarom onze voorouders de ...
De 5 smaken van Joël
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Hij proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika, gaat Joël mee op ee ...
De 5 smaken van Joël
Waarom eten we zo graag zout? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie in Ethiopië. Op deze gigantische zoutvlakte hakken de Afar-nomaden al eeuwenlang met de hand ...
De 5 smaken van Joël
Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar Suriname, waar een van de bitterste groentes ter wereld, de sopropo, van kinds af aan een belangrijk deel van ...
De 5 smaken van Joël
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Hij gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië ...