De hele maatschappij lijkt steeds meer gefixeerd op lekker eten en drinken. Foodblogs, foodies, kookboeken, pop-uprestaurants, koffiebarretjes, kookprogramma's: de verleidingen en keuzes om ons heen zijn overweldigend. Elisabeth en Dirk nemen de proef op de som en vragen zich af waarom smaken verschillen. Hebben we andere smaken aangeleerd of proeven we letterlijk iets anders? Dirk krijgt de opdracht om binnen tien dagen een walgelijk gerecht te leren eten. En Elisabeth ervaart hoe het is om altijd een vieze smaak in je mond te hebben, of je smaak helemaal kwijt te zijn.
Bron: NTR
Prikkels
Intuïtie heeft geen zichtbaar orgaan: geen oren, neus, smaakpapillen op de tong, ogen of onze huid die iets opmerkt. Toch hebben we het allemaal en overal komt het terug in onze taal: 'Naar je hart luisteren', 'je gevoel volge ...
Prikkels
We vertrouwen blind op onze ogen in een wereld die ons visueel steeds meer prikkelt. Maar onze ogen houden ons constant voor de gek. Eigenlijk is zien één grote invuloefening van onze hersenen. Betekent dit dan dat we de echt ...
Prikkels
We ruiken aan een stuk door: ons eten, onze geliefden, ons huis. Vaak gebeurt dat zo ongemerkt dat we het belang ervan voor lief nemen. Door corona hebben in korte tijd veel mensen hun reukvermogen verloren, met alle gevolgen v ...
Prikkels
De hele maatschappij lijkt steeds meer gefixeerd op lekker eten en drinken. Foodblogs, foodies, kookboeken, pop-uprestaurants, koffiebarretjes, kookprogramma's: de verleidingen en keuzes om ons heen zijn overweldigend. Elisabet ...
Prikkels
Geluid is overal om ons heen, er is geen ontsnappen aan. En dan gaat het niet alleen om natuurlijke geluiden, maar ook om geluid dat door onszelf wordt gemaakt. Dat levert steeds meer problemen op. Mensen worden ziek van herrie ...
Prikkels
Door de lockdowns hebben veel mensen een gebrek aan aanraking ervaren: een onderprikkeling. Met grote impact, want aanraking is van levensbelang. Maar tast omvat meer dan alleen aanraken. Tast gaat ook over comfort, warm en kou ...