Het gaat slecht met de bij. Er zijn steeds minder wilde bijen en hele bijenvolken sterven uit. En dat heeft ook voor ons mensen grote consequenties. Bijen produceren namelijk niet alleen honing maar bestuiven ook een groot deel van de gewassen die wij eten. Met het uitsterven van de bijen komen veel soorten groente en fruit die wij eten in gevaar. Ramon Brugman (41), bekend als de goedlachse chef-kok van het tv-programma BinnensteBuiten, trekt zich het lot van de bij aan. Hij begon zijn carrière ooit als patissier. In deze periode is ook zijn fascinatie voor honing ontstaan. Door de jaren heen raakte hij steeds meer geobsedeerd door het vloeibare goud. Ramon: 'Bijen zijn fascinerende beestjes maar hun toekomst wordt bedreigd en daarmee ook ons eten én mijn honing. Tijd voor actie dus.' Ramon duikt in de wondere wereld van deze zoemende insecten en raakt zo steeds meer in de ban van deze slimme beesten met hun uitzonderlijke gedrag. Hij gaat op bezoek bij biodynamisch imker Deborah Post en de wetenschappelijk directeur van Naturalis, Koos Biesmeijer, die hem alles vertellen over de achtergronden van de bijensterfte en wat je eraan kan doen. We volgen hem in zijn avontuur als beginnend imker. Diverse 'doorgewinterde imkers' leren hem de 'do's en don'ts' van het ambacht met hoogtepunten maar ook dieptepunten. Op deze manier probeert Ramon zijn eigen steentje bij te dragen aan de instandhouding van de bij, met uiteindelijk de ultieme beloning... de heidehoning. Maar of dit gaat lukken in de droogste zomer sinds jaren wordt nog spannend.
Bron: KRO-NCRV
BinnensteBuiten
In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon ...
BinnensteBuiten
In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoor ...
BinnensteBuiten
Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans ...
BinnensteBuiten
De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaak ...
BinnensteBuiten
De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hu ...
BinnensteBuiten
In Valkenswaard ontwerpen Eva en Jeroen hun eigen huis. Ze bestellen het bouwpakket en zetten hun houten woning zelf in elkaar. * Nadia Zerouali maakt een Libanees gerecht: kibbeh van aardappel met een lekkere bite van walnoot ...
BinnensteBuiten
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt e ...
BinnensteBuiten
Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon ...