Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt in het Noord-Hollandse Velsen-Zuid een buitenplaats van grote allure. Beeckestijn is een in zijn geheel bewaardgebleven grote buitenplaats, die in de 18e eeuw is gesticht aan de duinrand in Kennemerland. Rijke Amsterdammers trokken in de 18e eeuw 's zomers massaal naar het platteland om de stad te ontvluchten. Door de bewoners van Beeckestijn zijn steeds tuinen in nieuwe stijlen aangelegd, zonder de oude tuinstijlen te vervangen. Dat is uniek en daarom zijn nu nog steeds twee historisch belangrijke stijlvormen naast elkaar te zien: een strak geometrisch aangelegd deel volgens de Franse stijl en aansluitend een speels, meer natuurlijk Engels landschapspark. * Bert Grolleman en Arja Sprengers uit Apeldoorn besluiten een paar jaar geleden het roer om te gooien en storten zich vol passie op het maken van een 'vleesopvolger' van gefermenteerde peulvruchten. Echt Hollandse bruine bonen vormen de basis van hun vleesopvolger. Arja: 'Bruine bonen zijn een beetje in de vergetelheid geraakt, maar het is een mooi, voedzaam product.' Ze noemen het een 'vleesopvolger' en niet een 'vervanger'. Arja: 'Het is geen vlees en dat zal het ook nooit worden. Het is wat nieuws en beter voor het milieu. Ons werd wel duidelijk dat vlees eten een desastreus effect heeft op de aarde. Als christenen leven we vanuit de gedachte dat we de aarde in bruikleen hebben en hem moeten doorgeven. Daar wilden we iets mee doen!' Chef-kok Ramon Brugman gaat wat lekkers maken met de vleesopvolger van Arja en Bert.
Bron: KRO-NCRV
BinnensteBuiten
In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon ...
BinnensteBuiten
In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoor ...
BinnensteBuiten
Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans ...
BinnensteBuiten
De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaak ...
BinnensteBuiten
De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hu ...
BinnensteBuiten
In Valkenswaard ontwerpen Eva en Jeroen hun eigen huis. Ze bestellen het bouwpakket en zetten hun houten woning zelf in elkaar. * Nadia Zerouali maakt een Libanees gerecht: kibbeh van aardappel met een lekkere bite van walnoot ...
BinnensteBuiten
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt e ...
BinnensteBuiten
Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon ...