Huis Schouwenburg is een historische buitenplaats, gelegen tussen 't Harde en Elburg. Het dateert uit de 17e eeuw en kan terugkijken op bijzondere bewoners. Zo logeerde ook de toenmalige prinses Juliana in het verleden hier graag. In zijn lange geschiedenis is het pand vele malen verbouwd. Als Fenneken en Pim in 2008 het monumentale pand kopen, besluiten ze het niet alleen op te knappen, maar ook geheel te verduurzamen. Door het te restaureren willen ze het landgoed behouden voor de volgende generatie. Dat hoort in hun ogen bij het culturele erfgoed. In het Friese Wolvega ontmoet Leon Mazairac chef-kok Jan Smink. Deze innovatieve chef heeft als eerste ter wereld twee 3D-voedselprinters, die volledig meedraaien in zijn restaurant. Met de komst van de printers is geen vorm op het bord meer te gek: van piramides tot hexagons, met de juiste substantie wordt het een waar kunstwerkje. Volgens Jan heeft 3D-voedselprinten de toekomst: 'Over een paar jaar koop je als consument gewoon je cartridges in de supermarket, met de smaak die je maar wilt.' In het dorpje Margraten in Limburg wonen Jos en Hannie. Zij hebben een fruitteeltbedrijf waar iets bijzonders groeit op de fruitbomen, namelijk maretakken. De laatste jaren is deze bijzondere 'parasiet' ook in ons land in de mode. De Engelse naam is mistletoe en het garandeert in elk geval dat er met kerst wat af wordt gezoend. Jos probeerde alles om de maretak te laten groeien op zijn appelbomen, maar niets lukte. In 1992 bleek een van zijn pogingen toch gelukt en daar is hij, heel terecht, uitzonderlijk trots op.
Bron: KRO-NCRV
BinnensteBuiten
In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon ...
BinnensteBuiten
In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoor ...
BinnensteBuiten
Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans ...
BinnensteBuiten
De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaak ...
BinnensteBuiten
De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hu ...
BinnensteBuiten
In Valkenswaard ontwerpen Eva en Jeroen hun eigen huis. Ze bestellen het bouwpakket en zetten hun houten woning zelf in elkaar. * Nadia Zerouali maakt een Libanees gerecht: kibbeh van aardappel met een lekkere bite van walnoot ...
BinnensteBuiten
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt e ...
BinnensteBuiten
Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon ...