Judith, Gerwin en hun drie (puber)kinderen wonen midden in de Noordoostpolder. Hun compleet verbouwde boerderij uit 1956 staat op een unieke én beschermde plek: het Werelderfgoed Schokland. Judith en Gerwin vallen als een blok voor de prachtige ligging en gaan aan de slag om er hun droomhuis van te maken. De boerderij is van oorsprong een gemengd bedrijf met de schuur aan het woonhuis vast. Judith en Gerwin hebben een gedeelte van de stal bij het jarenvijftigwoonhuis getrokken. Hun wens is om het oude met het nieuwe samen te brengen, met respect voor oude details. Gerwin heeft twee rechterhanden en daardoor doet hij een groot deel van de verbouwing zelf. Judith stort zich vol overgave op de inrichting. Het resultaat mag er zijn: een prachtige stoere woonboerderij met een kleurrijk interieur. Op het 'eetbare' landgoed Roggebotstaete in Dronten ontmoet culinair schrijfster Nadia Zerouali beheerder Lennard Duijvestijn. Op maar liefst 52 hectare bestaan gewassenteelt en natuur in harmonie met elkaar. Maar belangrijker nog: het gebied nodigt de mens uit zijn band met de natuur te herstellen. Zo biedt het werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lennard: 'Het hoofddoel is dat het landgoed bijdraagt aan mens en milieu. De verbinding van mensen met de natuur.' Nadia kookt wat moois met van alles uit deze eetbare natuur.
Bron: KRO-NCRV
BinnensteBuiten
In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon ...
BinnensteBuiten
In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoor ...
BinnensteBuiten
Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans ...
BinnensteBuiten
De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaak ...
BinnensteBuiten
De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hu ...
BinnensteBuiten
In Valkenswaard ontwerpen Eva en Jeroen hun eigen huis. Ze bestellen het bouwpakket en zetten hun houten woning zelf in elkaar. * Nadia Zerouali maakt een Libanees gerecht: kibbeh van aardappel met een lekkere bite van walnoot ...
BinnensteBuiten
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt e ...
BinnensteBuiten
Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon ...