In het Gelderse Loenen woont Alexander met zijn dochters in een heus kasteel. Hij is er geboren en getogen en weet dus niet beter dan dat hij op deze plek woont. Twintig jaar geleden werd hij zelf de eigenaar en in die twintig jaar is hij bezig geweest het achterstallige onderhoud weg te werken. Tot op de dag van vandaag is hij bezig met diverse kamers op te knappen. Alexander roept gekscherend dat je 'een beetje eigenaardig moet zijn' om hier te willen wonen, want er is altijd werk aan de winkel. Het is een stuk minder romantisch dan mensen vaak denken... * Chef-kok Ramon Brugman heeft een bijzonder gast in zijn keuken: zijn moeder! Ze gaan samen kokkerellen en maken het familiegerecht dadar isi. Als kind kreeg Ramon dit Indische gerecht al voorgeschoteld door zijn moeder Ariena Brugman: een gevulde omelet met daarbij spitskool en rijst met allerlei Indische kruiden. Wie heeft de broek aan in de keuken, zoveel jaar later..? * Camilla Dreef is voor het eerst als vogelaar op Terschelling! Want haar laatste bezoek is in haar kindertijd geweest... Bij Terschelling denk je vaak niet meteen aan boerenweilanden, alhoewel hier ruim duizend hectare boerenland is. En op boerenland zitten trekvogels! De Wulp bijvoorbeeld- de nationale vogel van dit jaar. Boer Gerben laat zien of ze er zitten en vertelt wat hij leuk vindt aan deze vogel. * Chef-kok Leon Mazairac ontmoet in het Brabantse Oirschot de bijzondere dierenarts Kees Scheepens. Hij werkt jaren als dierenarts in de varkensindustrie, ook tijdens de varkenspest in 1997-1998. Als het doden van pasgeboren biggen tot zijn dagelijkse werk gaat horen, knapt er iets bij hem. Hij gooit het roer om en start in 2002 met het houden van Berkshire-varkens. Op zijn boerderij in Oirschot leven de varkens het hele jaar rond buiten, op hun zogenaamde 'camping'. Ze hebben alle ruimte om te spelen en om modderbaden te nemen. 'Mijn missie is om het varken te emanciperen. Ik wil mensen bewust maken van de waarde van het dier.'
Bron: KRO-NCRV
BinnensteBuiten
In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon ...
BinnensteBuiten
In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoor ...
BinnensteBuiten
Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans ...
BinnensteBuiten
De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaak ...
BinnensteBuiten
De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hu ...
BinnensteBuiten
In Valkenswaard ontwerpen Eva en Jeroen hun eigen huis. Ze bestellen het bouwpakket en zetten hun houten woning zelf in elkaar. * Nadia Zerouali maakt een Libanees gerecht: kibbeh van aardappel met een lekkere bite van walnoot ...
BinnensteBuiten
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt e ...
BinnensteBuiten
Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon ...