We gaan de geschiedenis in van een bijzonder huis in Haarlem: eind 18e eeuw laat Keetje Hodshon een immens groot woonhuis voor zichzelf bouwen. Zij was destijds 25 jaar oud en schatrijk. Aan de rand van rivier het Spaarne wilde ze pronken en verrees een enorm pand met meer dan veertig vertrekken. Opmerkelijk voor een jonge, vrijgezelle vrouw. Het interieur wordt gekenmerkt door fraai stuc- en schilderwerk en subliem houtsnijwerk. Uniek dat deze vrijwel ongeschonden bewaard zijn gebleven. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo laat het allemaal zien. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een spaghetti frutti di mare, oftewel met vis, wat garnalen én een witte wijn-roomsaus. Met kleine slimme smaakbommetjes als dille, citroengras en limoenblad smaakt dit natuurlijk overheerlijk. * Aan de buitenkant van het dorp Oostkapelle in Zeeland, vlakbij de zee, hebben Thea en Dirk een kleurrijke, ecologische cottagetuin. De tuin ligt achter hun huis, een voormalig boerderijtje. Het oogt heel natuurlijk met terrassen vol bloemen, kronkelpaadjes en brede borders. Het is een tuin waar je in rond kunt dwalen. In het voorjaar bloeien er honderden tulpen en narcissen in allerlei kleuren: van wit naar zachtgeel tot donkerpaars. Van kievitsbloemen tot fluitekruid, alles heeft een functie. * Culinair expert Alain Caron is in Zeeland waar hij met ketchupmaker Patrick Keizer niet verkoopbare tomaten ophaalt bij tomatenkweker Denny Snel in Terneuzen. Met de afgekeurde tomaten gaat Alain naar de ketchupmakerij van Patrick in het kleine plaatsje Graauw. Hier ziet Alain hoe de ketchup gemaakt wordt en hoe deze smaakt. En hoe Alain de ketchup goed in zijn waarde kan laten, is om er een passend gerecht bij te maken.
Bron: KRO-NCRV
BinnensteBuiten
In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon ...
BinnensteBuiten
In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoor ...
BinnensteBuiten
Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans ...
BinnensteBuiten
De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaak ...
BinnensteBuiten
De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hu ...
BinnensteBuiten
In Valkenswaard ontwerpen Eva en Jeroen hun eigen huis. Ze bestellen het bouwpakket en zetten hun houten woning zelf in elkaar. * Nadia Zerouali maakt een Libanees gerecht: kibbeh van aardappel met een lekkere bite van walnoot ...
BinnensteBuiten
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt e ...
BinnensteBuiten
Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon ...