Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend mee zijn. Umami werd ontdekt door de Japanse professor Ikeda in Japans zeewier, dat de basis vormt van de meeste Japanse gerechten. In het gedroogde zeewier vond hij het stofje dat verantwoordelijk is voor de umamismaak. Joël leert hoe traditioneel zeewier verwerkt wordt en dringt langzaam door tot de kern van de smaak. Elk land heeft zijn eigen typische umamismaak. Een van de heftigste gerechten is het Zweedse surstromming: gefermenteerde vis met zo'n heftige geur dat Joël het met topchef Rikard Andersson alleen buiten op mag eten. Bij een smaakpanel van de Universiteit van Wageningen leert Joël de fijne kneepjes van het herkennen van umami. Kennis die hij in praktijk kan brengen bij sterrenchef Takahashi in het Japanse Kyoto. Deze umami-expert laat hem het perfecte umamigerecht proeven. Weet Joël de smaak te herkennen?
Bron: KRO-NCRV
De smaak van Joël
Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat ...
De smaak van Joël
Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het ...
De smaak van Joël
Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Dan ...
De smaak van Joël
Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël ...
De smaak van Joël
Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en ...
De smaak van Joël
Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkent. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat ...
De smaak van Joël
Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het ...
De smaak van Joël
Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en ...