Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar Suriname, waar één van de bitterste groentes ter wereld, de sopropo, van kinds af aan een belangrijk deel van het eten vormen. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit waarom onze verre voorouders de bittere smaken gingen eten. In ons eigen Hollandse dieet zijn we de bittere smaken ook gaan waarderen. Met koffie-expert Kees Kraakman onderzoekt Joël waarom we zo graag de dag beginnen met zo'n bitter drankje en Fenny van Wees neemt hem mee in de geschiedenis van het bittertje, van geneeskrachtig kruidenmengsel tot populair drankje. Bittere smaken leren we waarderen, zeker als we het perfect in balans brengen met de andere smaken. Chef-kok Leonardo Pacenti kan dat als geen ander en creëert het perfecte bittere gerecht.
Bron: KRO-NCRV
De smaak van Joël
Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat ...
De smaak van Joël
Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het ...
De smaak van Joël
Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Dan ...
De smaak van Joël
Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël ...
De smaak van Joël
Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en ...
De smaak van Joël
Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkent. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat ...
De smaak van Joël
Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het ...
De smaak van Joël
Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en ...