De smaak van Joël

Joël Broekaert neemt de kijker mee in de wereld van de kookprocessen. Hij bezoekt wetenschappers, chefs en smaakmakers en reist af naar bijzondere plekken in de wereld waar iets unieks te leren valt over het chemisch proces van de betreffende aflevering.

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika, gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht én naar de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning wordt geoogst. Om dat te proeven blijkt Joël heel wat pijnlijke ontberingen te moeten doorstaan. Op een oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt hij hoe we als mens steeds efficiënter zijn geworden in het produceren van suiker. Op onze eigen Hollandse velden worden jaarlijks vele miljoenen suikerbieten geoogst en dat levert weer nieuwe uitdagingen op, hoe voorkomen we dat onze liefde voor zoet te ver gaat?

Bron: KRO-NCRV

Meer Afleveringen van De smaak van Joël

Nederland 1

De smaak van Joël

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat ... 

Nederland 1

De smaak van Joël

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het ... 

Nederland 1

De smaak van Joël

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Dan ... 

Nederland 1

De smaak van Joël

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël ... 

Nederland 1

De smaak van Joël

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en ... 

Nederland 1

De smaak van Joël

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkent. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat ... 

Nederland 1

De smaak van Joël

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het ... 

Nederland 1

De smaak van Joël

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en ...