Op de plek van een voormalig kasteeltje in Ridderkerk bouwt de Rotterdamse adellijke familie Groeninx van Zoelen in de 18e eeuw hun 'Huys ten Donck'. Het landhuis, dat bedoeld is als ontvangstgebouw, is met zijn imposante tuinen uitgegroeid tot een rijksmonument. Hoewel de buitenplaats nooit bedoeld is om in te wonen, doet nazaat Catharina Groeninx van Zoelen dat vandaag de dag met haar gezin. Vanuit haar liefde voor deze plek houdt ze niet alleen haar familiegeschiedenis levend, maar ook een stukje vaderlandse historie. * Al jarenlang droomt Esther Akkerhuis ervan een huis te kopen in een leuke laan in Rotterdam. Ze verklaart haar vriend Greg Vyent voor gek als hij zegt: dan gaan we daar ooit wonen. Maar niets blijkt onmogelijk als in haar droomstraat een huis te koop staat en zij eigenaren worden. Het oude boekhoudkantoor moet alleen wel compleet worden verbouwd. Maar ondanks de bouwval ziet Esther meteen de charme van het huis. Samen gaan ze de uitdaging aan en maken er een stoer en sfeervol huis van. * Chef-kok Ramon Brugman heeft zin in wat lekkers. Geen maaltijd vandaag, maar een gebakken cheesecake. Het gebak wordt afgewerkt met bosvruchten zoals frambozen, blauwe bessen en bramen. Echt zo'n taartje waar je instant blij van word.! En dan serveert hij er ook nog een thee bij van gember en munt. * Chef-kok Leon Mazairac bezoekt een bijzonder initiatief in Groesbeek. Hier ligt het Voedselbos van Wouter van Eck. Hij toverde een kale maisakker om tot eetbaar paradijs. Nu staat hier de grootste collectie eetbare bomen, struiken en bloemen van ons land. Leon kookt natuurlijk ter plekke met ingrediënten uit het Voedselbos. * Boswachter Marieke Schatteleijn wandelt in Drenthe, in de bossen rond Gieten. Haar collega-boswachter Pauline Arends weet alles van dit gebied. Samen bewonderen ze verschillende soorten mieren, want ook die kleine beestjes zijn er in meer soorten dan je misschien denkt. Marieke zoekt onder andere de glanzende houtmier.
Bron: KRO-NCRV
BinnensteBuiten
In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon ...
BinnensteBuiten
In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoor ...
BinnensteBuiten
Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans ...
BinnensteBuiten
De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaak ...
BinnensteBuiten
De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hu ...
BinnensteBuiten
In Valkenswaard ontwerpen Eva en Jeroen hun eigen huis. Ze bestellen het bouwpakket en zetten hun houten woning zelf in elkaar. * Nadia Zerouali maakt een Libanees gerecht: kibbeh van aardappel met een lekkere bite van walnoot ...
BinnensteBuiten
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt e ...
BinnensteBuiten
Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon ...