Koken met Van Boven

Yvette van Boven schreef al vier kookboeken, waaronder de bestseller 'Home made', dat tot een van de best verkochte kookboeken van Nederland behoort. Nu trekt Yvette er iedere aflevering op uit om haar ingrediƫnten op te halen bij de boer, imker of tuinder en komt terug in haar keuken met ambachtelijke en biologische lekkernijen. Daarnaast plukt ze van alles wat de natuur bij haar in de buurt op dat moment biedt. Want zowel binnen als buiten de stad is van alles te vinden dat eetbaar is, gratis en voor niets. Maar duurzaam koken kan natuurlijk ook met ingrediƫnten uit je eigen buurtsuper. Yvette kookt altijd met groenten van het seizoen en laat zien hoe eenvoudig het is om de overschotten van het seizoen in te maken. Koken met Van Boven is duurzaam, eenvoudig, betaalbaar en met een beetje lef!

In het voor- en najaar schieten na flinke storm- en regenbuien de paddenstoelen uit de grond. In Nederland komen meer dan vijfduizend soorten voor. Eetbare als morieljes, eekhoorntjesbrood, truffels, zwammen of shiitake, maar ook zeer giftige dubbelgangers. Yvette gaat op pad met een echte kenner. Paddenstoelen doen het goed in de pan, maar in het bos dienen zij een ander belang. Gelukkig worden paddenstoelen ook gekweekt. In een voormalig zwemparadijs duikt Yvette in de wereld waar nu paddenstoelen groeien en ontdekt de zwemburger.

Bron: VPRO

Meer Afleveringen van Koken met Van Boven

Nederland 2

Koken met Van Boven

Risotto is een geliefd Italiaans familiegerecht. Voor een kijkje in de Italiaanse keuken heeft Yvette een afspraak met chef Fabrizio, die groot is geworden met de risotto van zijn moeder en grootmoeder. Zelf maakt Yvette een ri ... 

Nederland 2

Koken met Van Boven

Pittig eten schijnt bij te dragen aan een spannend leven. Van pepers uit de schooltuinen maakt Yvette een milde rode saus. Let de Jong geeft uitleg over de scherpte van pepers en maakt een onovertroffen salsa. Daarbij bakt Yvet ... 

Nederland 2

Koken met Van Boven

Het seizoen wordt feestelijk afgesloten op water en brood. Oud brood om precies te zijn, want er wordt niets weggegooid en alles uit de kast gehaald. Yvette maakt een bread and butter-puddingtaart XL. Ze maakt hierbij dankbaar ... 

Nederland 2

Koken met Van Boven

Gepekelde steurharing of mild gezouten gekaakte maatjes, groene haring, Hollandse nieuwe: haring is er in alle soorten en maten. Hoe eten we deze populaire consumptievis? Yvette verdiept zich in 'het zilver van de zee' en maakt ... 

Nederland 2

Koken met Van Boven

Zelfs als er niets in de koelkast ligt, is er vaak nog genoeg in huis voor een exclusief diner: 'orecchiette con cime di rape'. Yvette mengt de Hollandse en Italiaanse eenvoud: aardappelen en pasta. Met de raapstelen van Wim da ... 

Nederland 2

Koken met Van Boven

Yvette geeft een bloemrijke high tea. Bloemrijk, want bloemen zijn niet alleen bruikbaar vanwege hun kleuren en geuren, maar zijn ook heerlijk om mee te koken. Yvette maakt een vlierpeer-focaccia en verdiept zich in de bloemen ... 

Nederland 2

Koken met Van Boven

De Japanse duizendknoop groeit de pan uit. Bestrijden is lastig, maar 'if you can't beat it, eat it': deze hardnekkige woekeraar is namelijk erg lekker, supergezond, onbespoten en gratis te verkrijgen. Yvette maakt er ijs van e ... 

Nederland 2

Koken met Van Boven

Er zijn veel oer-Hollandse namen voor de tuinboon. De jonge 'Boerenteen', 'Oude mans duim' of 'Turkse boon' kun je met schil eten, maar Yvette gaat ze doppen en sommige zelfs dubbeldoppen. Verder laat zij zich inspireren en ver ...