De slag om Brussel

Het enige echte Nederlandse televisieprogramma over de Europese Unie. In deze serie richten Teun en Roland zich op Europese tradities en folklore. Onder het motto 'Er zijn grenzen!' gaan Teun van de Keuken en Roland Duong op zoek naar de ziel van het oude continent.

Teun en Roland beklimmen de Tourmalet op zoek naar Sloveense beren. In de Pyreneeën is de Franse beer op een haar na uitgestorven en daarom heeft Brussel hier Oostblok-beren uitgezet. Teun van de Keuken en Roland Duong reizen kris kras door Europa om de geheimen van het oude continent te ontrafelen. Wat maakt Europa Europa? Roland en Teun stuiten op knotsgekke verhalen. Van Sloveense beren die het leven van Franse boeren vergallen, tot het bloedstollende Spaanse stierenvechten dat alleen nog met Europese miljarden overeind kan worden gehouden. Ook ontdekken zij dat de Balkanoorlog nog helemaal niet voorbij is. Zowel Serven als Bulgaren claimen het pareltje van de Balkancuisine: de Shopska salade. En hoe denkt Europa eigenlijk over drugs? Teun en Roland testen het Europees gedoogbeleid en blowen zich suf. Van de Bario alto in Lissabon tot de Karelsbrug in Praag. De Slag om Brussel laat zien wat het betekent Europeaan te zijn. Eerder een continent van verschillen dan van overeenkomsten, van oude gebruiken en eigenzinnige bewoners. In prachtige beelden zien we de verscheidenheid van het oude continent aan ons voorbijtrekken. Hoe overleven Europese tradities onder de druk van de Brusselse eenwordingsmachine?

Bron: VPRO

Meer Afleveringen van De slag om Brussel

Nederland 2

De slag om Brussel

Europa staat er niet best op. En dat ligt volgens de Eurocraten niet aan hen zelf. Neelie Kroes: 

Nederland 2

De slag om Brussel

De reputatie van de Polen is niet best: ze zijn naar Nederland gekomen om onze loodgieters en aspergestekers uit de markt te concurreren. En 's avonds zetten ze het op een zuipen. Klopt dat beeld wel? 

Nederland 2

De slag om Brussel

Met subsidie van de Europese Unie zette de Amerikaanse varkensgigant Smithfield in tien jaar tijd vijftig megastallen in Roemenië neer. Met subsidie van de Europese Unie zette de Amerikaanse varkensgigant Smithfield in tien ja ... 

Nederland 2

De slag om Brussel

We onderzoeken de verhuizing van KPMG. Het afficheert zich graag als maatschappelijk verantwoord en groen. Toch liet KPMG een kantoorpand achter om op spuugafstand een nieuw kantoor te betrekken. We onderzoeken de verhuizing va ... 

Nederland 2

De slag om Brussel

Hoe komt het dat ons lapje vlees zo goedkoop is? En waarom halen wij zo'n belangrijk deel van ons veevoer, het eiwitrijke soja, helemaal van de andere kant van de wereld? 

Nederland 2

De slag om Brussel

Wie is er eigenlijk de baas in Europa? Teun en Roland komen erachter dat we dat eigenlijk zelf zijn. Met minister De Jager, oud-eurocommissaris Frits Bolkestein en oud-minister Laurens Jan Brinkhorst. 

Nederland 2

De slag om Brussel

Een busje met Eurosceptici reisde af naar Brussel om Neelie Kroes en andere Europese bestuurders stevig aan de tand voelen. We zien hoe Europese bestuurders reageren op kritiek van Europese burgers. 

Nederland 2

De slag om Brussel

Programma over Europa. -De Engelse landadel. Met Europees geld onderhouden de lords hun landgoederen.