Fryslân DOK

Reeks documentaires gemaakt door Omrop Fryslân over actuele kwesties in Friesland. Elke week weer een nieuwe kijk op diverse zaken van grote diversiteit; van geschiedenis tot literatuur en van sport tot architectuur.

Dit jaar bestaat de Hollanderwijk in Leeuwarden 100 jaar. De wijk ligt midden in het centrum van de stad, vlak achter het station en heeft inmiddels monumentenstatus. Het opvallende is dat de 177 woningen niet in rechte rijtjes zijn gebouwd, maar langs gebogen straten. Architect W.C. de Groot ontwierp een ingenieus patroon van kromme straten, paden, haagjes, pleintjes en groenstroken. Er is een grote variatie aan woningen en woningtypes waardoor de wijk er veel minder saai uitziet dan de nieuwbouwwijken van na de oorlog. In het kader van het jubileum krijgen alle 177 huizen naast het huisnummer een bordje met een zogenaamde QR code. Door deze code met een mobiele telefoon te scannen kan de geschiedenis van de woning worden afgelezen. Ook is een interview met de huidige bewoner te horen. Sommige bewoners houden blogs bij die met de QR-code kunnen worden opgeroepen. De Hollanderwijk was een van de eerste wijken in Friesland die werden aangelegd in het kader van de woningwet van 1901. Die wet had als doel bewoning van slechte en ongezonde woningen onmogelijk te maken. De Hollanderwijk is nog steeds een van de meest populaire wijken van de stad. In 1990 maakte Omrop Fryslân een televisieportret van de wijk. Nu vijfentwintig jaar later zoekt Fryslân DOK de bewoners van toen weer op.

Bron: Omrop Fryslân

Meer Afleveringen van Fryslân DOK

Nederland 2

Fryslân DOK

Terwijl de overheid op zich laat wachten, proberen jonge boeren hun eigen weg naar de toekomst te vinden. 

Nederland 2

Fryslân DOK

Drie korte films van aankomende talenten. Maaike Meinderstma onderzoekt het verschijnsel zenuwen, Jildou Smink deelt haar zorgen om klimaatstress en Hendrik Gores spreekt zich uit over armoede. 

Nederland 2

Fryslân DOK

Oekraïense vluchtelingen die al anderhalf jaar in de dorpjes Earnewâld en Oudega opgevangen worden, gaan terug naar het vaderland. Ze nemen Friese tulpenbollen mee om thuis in Kharkiv te planten. 

Nederland 2

Fryslân DOK

Oekraïeners, gevlucht voor de oorlog, leren elkaar kennen op Nederlandse les in een Fries dorpje. Hoe houd je je staande terwijl de geliefde stad die je achter moest laten, kapotgeschoten wordt? 

Nederland 2

Fryslân DOK

Taeke Triemstra kaatst al zijn hele leven. Hij is de succesvolste kaatser in de geschiedenis en won alles wat er te winnen viel. Klopt het dat succes voortkomt uit bescheidenheid? 

Nederland 2

Fryslân DOK

Winters met sneeuw en ijs worden zeldzamer en de kans op een Elfstedentocht wordt steeds kleiner. We verliezen niet alleen een natuurverschijnsel, maar ook een stukje cultuur. Wat doet dat met ons? 

Nederland 2

Fryslân DOK

Kunstenaar Zoltin Peeter vond in Friesland de stilte en de ruimte om te werken. Toen bleek dat hij stervende was, besloot hij een groot deel van zijn werk te vernietigen. Wat gebeurt er met de rest? 

Nederland 2

Fryslân DOK

Vijf jaar geleden was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. De hoofdrolspelers van toen schetsen het succes, maar ook de tegenslagen. En ze blikken vooruit: wat is de legacy voor de toekomst?