De Fries Nationale Partij, de FNP, werd in1962 opgericht. Eigenlijk was het vanaf het begin en actiepartij. Luid roepen over bepaalde punten; taal een eigen bevoegdheid waren de belangrijkste 'items'. Maar zo langzamerhand namen de andere partijen de inhoud van het roepen en schreeuwen over. En werd de FNP zolangzamerhand een wat je dan 'normalere' partij noemde. Zo normaal dat op 14 april 2011 voor het eerst in FNP-er in het college van Gedeputeerde Staten benoemd werd, Jehannes Kramer. Hoe is het hem deze vier jaar vergaan. En is de FNP nog meer veranderd, nog meer een bestuurderspartij geworden, ook als je kijkt naar de tien wethoudersplekken die ze hebben. Ze kijken nog wel met verlangend naar het referendum in Schotland, maar het schreeuwen is echt wel over.
Bron: Omrop Fryslân
Fryslân DOK
Terwijl de overheid op zich laat wachten, proberen jonge boeren hun eigen weg naar de toekomst te vinden.
Fryslân DOK
Drie korte films van aankomende talenten. Maaike Meinderstma onderzoekt het verschijnsel zenuwen, Jildou Smink deelt haar zorgen om klimaatstress en Hendrik Gores spreekt zich uit over armoede.
Fryslân DOK
Oekraïense vluchtelingen die al anderhalf jaar in de dorpjes Earnewâld en Oudega opgevangen worden, gaan terug naar het vaderland. Ze nemen Friese tulpenbollen mee om thuis in Kharkiv te planten.
Fryslân DOK
Oekraïeners, gevlucht voor de oorlog, leren elkaar kennen op Nederlandse les in een Fries dorpje. Hoe houd je je staande terwijl de geliefde stad die je achter moest laten, kapotgeschoten wordt?
Fryslân DOK
Taeke Triemstra kaatst al zijn hele leven. Hij is de succesvolste kaatser in de geschiedenis en won alles wat er te winnen viel. Klopt het dat succes voortkomt uit bescheidenheid?
Fryslân DOK
Winters met sneeuw en ijs worden zeldzamer en de kans op een Elfstedentocht wordt steeds kleiner. We verliezen niet alleen een natuurverschijnsel, maar ook een stukje cultuur. Wat doet dat met ons?
Fryslân DOK
Kunstenaar Zoltin Peeter vond in Friesland de stilte en de ruimte om te werken. Toen bleek dat hij stervende was, besloot hij een groot deel van zijn werk te vernietigen. Wat gebeurt er met de rest?
Fryslân DOK
Vijf jaar geleden was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. De hoofdrolspelers van toen schetsen het succes, maar ook de tegenslagen. En ze blikken vooruit: wat is de legacy voor de toekomst?