Fryslân DOK

Reeks documentaires gemaakt door Omrop Fryslân over actuele kwesties in Friesland. Elke week weer een nieuwe kijk op diverse zaken van grote diversiteit; van geschiedenis tot literatuur en van sport tot architectuur.

In april 2014 is het exact tien jaar geleden dat de Friese componist Cees Bijlstra op 58-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. Hij componeerde onder meer muziek voor theater, radio en tv, Omrop Fryslân, AVRO en diverse prijswinnende landelijke films van regisseur Pieter Verhoeff. Bijlstra was de vaste componist van regisseur Pieter Verhoeff, onder andere bekend van de films 'De Dream', 'Van geluk gesproken', 'De vuurtoren', 'De langste rei', 'Maten', 'Nynke' en 'Alles komt ergens van'. Pieter Verhoeff heeft op 6 november 2013 op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden de 'Mata d'Or' prijs in ontvangst mogen nemen voor zijn gehele oeuvre. Hij kreeg deze prijs voor de manier waarop hij het culturele klimaat in Nederland, en Friesland in het bijzonder, heeft geïnspireerd. Pieter Verhoeff heeft naast de Mata d'Or meerdere Gouden Kalveren en prijzen op zijn naam staan. De muziek die Cees Bijlstra maakte, oogstte zowel nationaal als internationaal waardering en meerdere onderscheidingen vielen hem ten deel. Cees Bijlstra won in 1986 met de muziek voor De Dream de prijs voor de beste filmmuziek op een festival in het Tsjechische Karlovy Vary en in 1995 kreeg hij voor de muziek bij de film 'De vuurtoren' een speciale nominatie voor de muziek op een filmfestival in Nice. De film 'Nynke' (2001) kreeg diverse onderscheidingen in binnen- en buitenland. Tijdens de Nederlandse Filmdagen in 2002 was er op verzoek van Pieter Verhoeff een speciaal concert in de Stadsschouwburg in Utrecht, waar de filmmuziek van Bijlstra werd uitgevoerd door het Nederlands Promenade Orkest o.l.v. Jurre Haanstra.

Bron: Omrop Fryslân

Meer Afleveringen van Fryslân DOK

Nederland 2

Fryslân DOK

Terwijl de overheid op zich laat wachten, proberen jonge boeren hun eigen weg naar de toekomst te vinden. 

Nederland 2

Fryslân DOK

Drie korte films van aankomende talenten. Maaike Meinderstma onderzoekt het verschijnsel zenuwen, Jildou Smink deelt haar zorgen om klimaatstress en Hendrik Gores spreekt zich uit over armoede. 

Nederland 2

Fryslân DOK

Oekraïense vluchtelingen die al anderhalf jaar in de dorpjes Earnewâld en Oudega opgevangen worden, gaan terug naar het vaderland. Ze nemen Friese tulpenbollen mee om thuis in Kharkiv te planten. 

Nederland 2

Fryslân DOK

Oekraïeners, gevlucht voor de oorlog, leren elkaar kennen op Nederlandse les in een Fries dorpje. Hoe houd je je staande terwijl de geliefde stad die je achter moest laten, kapotgeschoten wordt? 

Nederland 2

Fryslân DOK

Taeke Triemstra kaatst al zijn hele leven. Hij is de succesvolste kaatser in de geschiedenis en won alles wat er te winnen viel. Klopt het dat succes voortkomt uit bescheidenheid? 

Nederland 2

Fryslân DOK

Winters met sneeuw en ijs worden zeldzamer en de kans op een Elfstedentocht wordt steeds kleiner. We verliezen niet alleen een natuurverschijnsel, maar ook een stukje cultuur. Wat doet dat met ons? 

Nederland 2

Fryslân DOK

Kunstenaar Zoltin Peeter vond in Friesland de stilte en de ruimte om te werken. Toen bleek dat hij stervende was, besloot hij een groot deel van zijn werk te vernietigen. Wat gebeurt er met de rest? 

Nederland 2

Fryslân DOK

Vijf jaar geleden was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. De hoofdrolspelers van toen schetsen het succes, maar ook de tegenslagen. En ze blikken vooruit: wat is de legacy voor de toekomst?