Toen Darwin in 1836 Australië aandeed, viel hem vooral het karakter van de inwoners op en hij had er geen goed woord voor over. Toen Darwin in 1836 Australië aandeed, viel hem vooral het karakter van de inwoners op en hij had er geen goed woord voor over. Ze zijn maar met één ding bezig, vond hij: zoveel mogelijk geld verdienen. Nu noemen we dat de pioniersgeest van de Australiërs. Want: hoe overleef je in dit mensonvriendelijke, droge, hete, door branden en plagen geteisterde continent? Met de typisch Australische doorzettermentaliteit kun je alle omstandigheden aan. Sterker nog, je kunt er je geld mee verdienen. Maar dat pakt niet altijd goed uit. De praktische pioniersgeest waarmee Australiërs de omgeving naar hun hand zetten, is bijvoorbeeld de oorzaak van een gigantische paddenplaag die Australië vandaag de dag teistert. In 1935 werden, op verzoek van de Australische overheid, 3000 cane toads (padden) uit Hawai gehaald om een keverplaag in Australië te lijf gaan. Nu vormen die padden een van de grootste plagen die Australië kent - en het land kent er vele. Meer dan 200 miljoen giftige padden verspreiden zich snel door het land. Waar ze komen, zetten ze de biodiversiteit op z
Bron: VPRO
Beagle, in het kielzog van Darwin
Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam op 28 augustus is het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zal duren.
Beagle, in het kielzog van Darwin
De mens komt uit Afrika: onze voorouders waren zwart. Waardoor is een deel van ons verwit? En zijn we binnenkort weer allemaal mokka-bruin, in deze tijden van globalisering?
Beagle, in het kielzog van Darwin
In die oceanen, helaas, is het een zootje: behalve rampen met olieplatforms drijven er hele plastic eilanden in rond,
Beagle, in het kielzog van Darwin
De legendarische wereldreis met de Beagle die Darwin inspireerde tot het schrijven van de evolutietheorie, doen wij ruim anderhalve eeuw later op spectaculaire wijze over.
Beagle, in het kielzog van Darwin
Mauritius, het eiland van de beroemde uitgestorven loopvogel: de dodo. De Mauritianen hebben genoeg van die reputatie en willen juist als redders van de natuur gezien worden.
Beagle, in het kielzog van Darwin
De legendarische wereldreis met de Beagle. Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? En hoeveel tijd hebben we nog om het vege ...
Beagle, in het kielzog van Darwin
Aboriginalstammen in West-Australië claimen Nederlands bloed in hun aderen te hebben. De Nederlandse humaan geneticus Peter de Knijff onderzoekt het DNA van een flink aantal van hen.
Beagle, in het kielzog van Darwin
Het essentiële verschil tussen mens en robot: leven. Maar wat is dat leven eigenlijk? En kunnen wij die robot niet ook tot leven wekken? Wordt de mens ingehaald en langzaamaan overbodig? Het essentiële verschil tussen mens en ...