Beagle, in het kielzog van Darwin

In het kielzog van Charles Darwin, die 178 jaar geleden op de HMS Beagle vanuit Plymouth vertrok, heeft de VPRO in samenwerking met Canvas en Teleac dezelfde reis gemaakt. Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam op 28 augustus 2009 was het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zou duren. Een avontuurlijke expeditie waarbij vooral werd gekeken naar veranderingen op aarde en antwoord werd gezocht op de vraag hoe onze planeet er nu werkelijk voor staat. Is de mens bezig het leven op aarde te vernietigen, of is dit sterk overdreven? Zoals Darwin zijn hoofd brak over het ontstaan van de soorten, buigen de makers van Beagle, in het kielzog van Darwin zich over de toekomst ervan.

Serie reportages waarin we de wereld gaan rondzeilen. Elke aflevering begint met een observatie van Darwin uit zijn boek De reis van de Beagle. Vanuit die observaties wordt een lijn getrokken naar actuele onderwerpen. Deel 1: Het vertrek In de eerste aflevering zien we de voorbereidingen voor de grote tocht, waarin de makers de wereld met dezelfde nieuwsgierigheid gaan onderzoeken als Charles Darwin. We leren de belangrijkste opvarenden kennen. Sarah Darwin, biologe, scheept in met haar gezin om in de voetsporen van haar beroemde betovergrootvader te treden en meer van hem te weten te komen. Avonturier Dirk Draulans, Vlaams bioloog en wetenschapsjournalist met grote kennis over Darwin, gaat op onderzoek: hoe ziet de toekomst van onze aarde eruit? In het kielzog van Charles Darwin, die 178 jaar geleden op de HMS Beagle vanuit Plymouth vertrok, begint de VPRO in samenwerking met Canvas en Teleac aan dezelfde reis. Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam op 28 augustus is het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zal duren. Een avontuurlijke expeditie waarbij vooral wordt gekeken naar veranderingen op aarde en antwoord wordt gezocht op de vraag hoe onze planeet er nu werkelijk voor staat. Is de mens bezig het leven op aarde te vernietigen, of is dit sterk overdreven? Zoals Darwin zijn hoofd brak over het ontstaan van de soorten, buigen de makers van Beagle, in het kielzog van Darwin zich over de toekomst ervan. Een ongekend avontuur, 35 weken lang te volgen op televisie, radio en in de Gids, non stop op beagle.vpro.nl.

Bron: VPRO

Meer Afleveringen van Beagle, in het kielzog van Darwin

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam op 28 augustus is het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zal duren. 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

De mens komt uit Afrika: onze voorouders waren zwart. Waardoor is een deel van ons verwit? En zijn we binnenkort weer allemaal mokka-bruin, in deze tijden van globalisering? 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

In die oceanen, helaas, is het een zootje: behalve rampen met olieplatforms drijven er hele plastic eilanden in rond, 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

De legendarische wereldreis met de Beagle die Darwin inspireerde tot het schrijven van de evolutietheorie, doen wij ruim anderhalve eeuw later op spectaculaire wijze over. 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

Mauritius, het eiland van de beroemde uitgestorven loopvogel: de dodo. De Mauritianen hebben genoeg van die reputatie en willen juist als redders van de natuur gezien worden. 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

De legendarische wereldreis met de Beagle. Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? En hoeveel tijd hebben we nog om het vege ... 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

Aboriginalstammen in West-Australië claimen Nederlands bloed in hun aderen te hebben. De Nederlandse humaan geneticus Peter de Knijff onderzoekt het DNA van een flink aantal van hen. 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

Het essentiële verschil tussen mens en robot: leven. Maar wat is dat leven eigenlijk? En kunnen wij die robot niet ook tot leven wekken? Wordt de mens ingehaald en langzaamaan overbodig? Het essentiële verschil tussen mens en ...