Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. Sommige wetten hebben anno 2012 nog steeds niet aan kracht en zeggenschap ingeboet, maar een gedeelte van de koosjere praktijk lijkt hopeloos ouderwets. Wat komen wij allemaal te weten van ons eigen voedsel door er met een koosjere bril naar te kijken? En welke facetten van de Joodse eettraditie moeten op de schop? Jigal Krant neemt de kijker mee op ontdekkingstocht door de Joodse keuken. Hoe zinnig zijn de gastronomische beperkingen nog die koosjere Joden zichzelf opleggen? En wat begrijpen ze zelf eigenlijk nog van de wirwar aan regeltjes en gebruiken? Gewapend met zijn gezonde dosis sceptis en spitsvondigheid confronteert Jigal rabbijnen, voedselproducenten en consumenten met de zin en de onzin van koosjer eten!

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Het had maar weinig gescheeld of er was geen koosjer Nederlands vlees meer te koop. De Tweede Kamer stemde in 2011 voor het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om de onverdoofde rituele slacht te verbieden. De meerderheid van de kamer vond de Joodse (en Islamitische) slachtmethode dieronvriendelijk en niet meer van deze tijd. En dat terwijl joden juist prat gaan op de persoonlijke aandacht voor elk dier, waarbij pijn en stress tot een minimum beperkt worden. Uiteindelijk sprak de Eerste Kamer zijn veto uit en bleef alles (voorlopig) bij het oude. De Koosjere Hamvraag laat de veelbesproken vraag of de rituele slacht al dan niet dieronvriendelijk is, voor wat hij is. Want er is een minstens even fundamentele vraag onbeantwoord gebleven. Terwijl iedereen zich blind staarde op het sterven, leek niemand zich te bekommeren om het leven van onze consumptiedieren. En wat blijkt? In de schappen van de koosjere slager ligt enkel vlees uit de bio-industrie. Tijd dus voor actie. De Koosjere Hamvraag gaat de barricades op met als doel: koosjere scharrelkip!

Bron: Joodse Omroep

Meer Afleveringen van Koosjere hamvraag

Nederland 2

Koosjere hamvraag

Een citroen voor 85 euro. Een prijzige zoete wijn die ondrinkbaar is, maar desondanks niet is aan te slepen. Opnieuw duikt programmamaker Jigal Krant in zijn televisieserie de Koosjere Hamvraag in de wondere wereld van de joods ... 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

Een soort Consumentenbond met een koosjere tik. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

Een soort Consumentenbond met een koosjere tik. Jigal Krant duikt de wondere wereld van de joodse traditie in. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Koosjere Hamvraag is een soort Consumentenbond met een koosjere tik. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is.